piątek, Wrzesień 20, 2019

Zdrowa żywność to temat, który od kilku lat pozostaje w czołówce najbardziej popularnych internetowych wyszukiwań. Polacy szukają odpowiedzi na pytania o to, czym jest zdrowa żywność, czym jest żywność ekologiczna, co to znaczy, że coś jest organiczne, oraz gdzie taką żywność można kupić.

Najzdrowsza żywność – żywność lokalna

Prawie każdy producent zdrowej żywności zwraca uwagę konsumentów na takie jej aspekty jak skład, nieobecność szkodliwych substancji, korzystny wpływ na zdrowie, badania naukowe etc. Jednak mało kto zwraca uwagę na bardzo istotny czynnik, jakim jest lokalność, czyli pochodzenie produktu związane z danym regionem, czy krajem.

Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia zwracają już od lat uwagę na fakt, że najzdrowsza jest żywność możliwie jak najmniej przetworzona. Czym jest jednak stopień przetworzenia żywności i co się na niego składa? Istotne są tu czynniki takie jak:1. Czy dany produkt był w jakiś specjalny sposób przygotowywany do transportu, na przykład konserwowany (chemicznie, bądź innymi metodami)?2. Czy znajdują się w nim dodatki polepszające lub zmieniające jego właściwości, takie jak smak, barwa, czy zapach?3. Czy był przetworzony termicznie oraz z jakiej różnorodności składników składa się dany wyrób? Jakie jest ich pochodzenie?

Produkty nieprzetworzone, są to więc produkty maksymalnie proste, bez dodatków.

Żywność lokalna – zalety

Sprzedaż produktów nieprzetworzonych albo bardzo nisko przetworzonych wymusza ich lokalność. Produktów pochodzących z bardzo daleka, zwyczajnie nie da się przetransportować bez poddania obróbce – czy to będzie obróbka termiczna, czy poddanie jakiegoś rodzaju konserwacji.

Popularne w wielu miastach targi, na których swoje wyroby sprzedają rolnicy z okolic są gwarantem niskiego poziomu przetworzenia – w tym wypadku nie jest to po prostu do niczego potrzebne (ani nie jest opłacalne). Poza tym, klienci tego rodzaju miejsc mogą spotkać się bezpośrednio z producentem żywności i uzyskać informacje na temat sposobu jej wytwarzania. Osoby niedoświadczone w zakupach na targach, zaskoczone będą również różnorodnością oferowanych produktów. Brak konieczności standaryzowania ofert, a często przypadek, sprawiają że sprzedający swoje produkty rolnicy, mają często do zaoferowania więcej odmian warzyw owoców, czy jakichkolwiek, innych produktów, niż nawet najlepiej zaopatrzone supermarkety.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol

Tags: ,