sobota, Sierpień 24, 2019

Mięso mielone jest powszechnie używanym produktem. Większość osób, które lubią jeść wędliny, kiełbasy, czy też kotlety nie jest w stanie obejść się bez rozdrobnionego mięsa. Mimo wysokiego zapotrzebowania na mielone obecnie bardzo rzadko można spotkać maszyny do mielenia w prywatnych domach.

Wilki do mięsa dla dużych i małych przedsiębiorstw

Domowe gospodarstwa domowe powoli rezygnują z używania maszynek do mielenia mięsa, ponieważ ich funkcję przejmują wilki gastronomiczne. Dzięki nim konsumenci mają możliwość kupowania gotowych porcji mięsa mielonego wybranego rodzaju i określonej wagi.

Producenci sprzętu dla gastronomii oferują szeroki wybór modeli wilków do mielenia. Od niewielkich urządzeń, które przerabiają od 80 do 300 kilogramów produktu na godzinę, aż po duże maszyny o wydajności nawet 2000. Mniejsze wilki do mięsa sprawdzą się np. w restauracjach, sklepach oraz na stołówkach, natomiast ciężkie modele wykorzystywane są przez masarnie lub przetwórnie.

Jak działa wilk do mielenia mięsa?

Wilk jest powiększoną wersją maszynki do mielenia mięsa, która przerabia duże ilości produktu. W profesjonalnej maszynie gastronomicznej z misy załadowczej mięso jest transportowane do wnętrza urządzenia przy pomocy podajnika ślimakowego.

Na następnym etapie surowiec trafia do zespołu tnąco-rozdrabniającego, gdzie następuje jego obróbka. O tym, jak drobno ma zostać zmielone mięso decydują noże, które zwykle posiadają cztery skrzydełka. W razie potrzeby można jest wymienić na noże trzy- lub dwuskrzydłowe.

Wilki do mięsa – wygodne i praktyczne urządzenia

Wysokiej jakości maszyny gastronomiczne do mielenia mięsa cechują się minimalną ilością zakamarków, w których mogłyby utknąć resztki surowca. Pozbawione są również krawędzi, dzięki czemu utrzymanie wilków w czystości jest znacznie ułatwione. Im większe urządzenie, tym wyższe ryzyko wystąpienia zanieczyszczeń stąd tak ważne jest utrzymanie odpowiedniej higieny.

Istotną cechą wilków są tworzywa, z których zostały wyprodukowane. Ważne, aby powierzchnia urządzenia była odporna na częsty kontakt z wilgocią, a także środkami czyszczącymi. Obecnie w sprzedaży można znaleźć produkty ze stali nierdzewnej, która doskonale się myje i zapewnia długie użytkowanie.

Wilki do mięsa dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

Tags: ,