poniedziałek, 5 grudnia, 2022

Smak grillowanych potraw zdecydowanie kojarzy nam się z latem. Współcześnie warto jednak pamiętać, że grillowane dania możemy wykreować również jesienią czy wiosną, bez konieczności rozpalania klasycznego grilla. Pomogą w tym nowoczesne patelnie grillowe.

Dania z grilla – czy znasz ich różnorodność?

Dania z grilla smakują wybornie – grill w gronie przyjaciół czy rodziny to świetna forma na zorganizowane spotkanie przy jednym stole. Co grillować? Klasycznie cenimy kiełbaski, marynowane karkówki. Warto również zwrócić uwagę na dania łączone, takie jak szaszłyki mięsno-warzywne. Szukając nowych propozycji na dania z grilla, warto wykorzystać przepis na grillowaną golonkę w piwnej marynacie. Zapraszając gości na wspólnego grilla, zadbajmy również o to, aby na stole znalazły się sałatki oraz proste przekąski – w takim otoczeniu z pewnością każdy gość znajdzie coś dla siebie.

Grill bez względu na porę roku

Czy wiesz, że grillowane dania można przyrządzić bez względu na porę roku czy aurę panującą za oknem? W tworzeniu smacznych i aromatycznych dań pomogą patelnie grillowe, które zaprojektowano z myślą o najbardziej wymagających użytkownikach. Patelnie grillowe różnią się od klasycznych patelni kształtem – dzięki kwadratowej powierzchni do smażenia możliwe jest umieszczenie większej ilości produktów na patelni. Elementem, który przyciąga uwagę, jest dno patelni – dno wyposażono w karbowaną powierzchnię, która pozwala na uzyskanie wyglądu potraw jak z klasycznego grilla. Ma to jeszcze jedną zaletę: w rowkach patelni zbiera się nadmiar tłuszczu, który wytapia się z mięs podczas smażenia. Warto również zwrócić uwagę na innowacje zaproponowane przez projektantów – patelnie wyściełane są specjalistycznymi powłokami, które zmniejszają ryzyko przywierania potraw do dna patelni, jak również pozwalają na smażenie na mniejszej ilości tłuszczu.

Tags: ,