Istnieje przekonanie, że małe kuchnie są na tyle …małe, iż ograniczają człowieka do maksimum. Błąd! Wcale tak być nie musi. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób podejść do aranżacji całego wnętrza. O czym należy pamiętać?
Kuchnie w optycznym powiększeniu
Jedna z najważniejszych zasad, która panuje podczas aranżacji kuchni – optyczne powiększenie. W szczególności, jeżeli ma się do czynienia z pomieszczeniem mikroskopijnych rozmiarów. Jest wiele różnych trików, które na dodatek nie wymagają zaangażowania specjalnie dodatkowych kosztów. Ot, przykładem może być chociażby odpowiednia ilość światła. Tym bardziej, że nie do każdej kuchni dociera odpowiednia ilość światła dziennego. Należy pamiętać o tym, aby całe pomieszczenie, czy też aneks został odpowiednio oświetlony przy pomocy światła sztucznego. Chociaż to nie jedyny trik, który można zastosować w przypadku kuchni o małych rozmiarach.
Odpowiednia organizacja
Kuchnie – w szczególności te małe – muszą zostać odpowiednio zorganizowane. O co dokładnie chodzi? O to, aby móc wydzielić maksymalnie dużo miejsca do przechowywania. Do tego, należy ograniczyć ilość rzeczy, jakie w tej kuchni będzie się miało do minimum. Tak, aby mieć pewność, że każdy artykuł potrzebny do gotowania znajdzie jednak swoje miejsce. Człowiek ma tendencję do tego, aby gromadzić dookoła siebie różnego rodzaju “przydasie”, które i tak potem zbierają tylko dużą ilość kurzu. Dobrze przemyślana strategia pomoże pozbyć się zbędnych sprzętów w kuchni, robiąc niekiedy miejsce na inne – te faktycznie potrzebne.